zondag 1 november 2015

Een beetje sfeer en techniek,


om de gang er in te houden en omdat het een lawaaiig werk is, wordt er ook op de maandagavond gewerkt. Héééel vaag is de radio te horen op de achtergrond, want er moet natuurlijk wel arbeidsvitamine aanwezig zijn:-). 

In order to make good progress and because of the noise levels, we work also on the Monday-evening.
Very, very vaguely in the background the radio is playing, because the atmosphere needs music.

Um gut vorn zu komen und auch wegen das Lärm, wird auch am Montagsabend gearbeitet.
Im hintergund is sehr vage Musik zu hören zum unterstützung der Arbeit:-)

Nog een beetje techniek

Naast de gewone steunbouten en de scharnierbouten zitten er in een ketel ook nog dwarsankers en hemelankers.
De functie van alle bouten en ankers is om de binnen- en buitenvuurkist en verbrandingkamer in vorm te houden en t.o.v. elkaar in positie.
Tussen de binnenvuurkist/verbrandingskamer en de buitenvuurkist/langsketel zit water en stoom onder druk(max. 16bar), die de wanden uit elkaar wil drukken. De bouten en ankers voorkomen dit en daardoor is de ketelconstructie sterker als wanneer alleen staalplaat met hier en daar een verbinding of b.v. de vuurmond.

Op de foto zijn de verticale hemelankers te zien die de platte topplaat van de binnenvuurkist verbinden met de ronde buitenvuurkist. De ronde vorm van de buitenvuurkist is gunstiger als constructievorm, omdat een bolle vorm een natuurlijk druklichaam is. Als je een ouderwetse rubber kruik opblaast, wordt die op een gegeven moment steeds ronder i.p.v. vlak.
De topplaat van de binnenvuurkist is vlak omdat dan de afstand tot het rooster met het vuur ong. gelijk is en er relatief een grote ruimte ontstaat tussen de topplaat en de buitenvuukist.
Ook deze staven zijn aan beide uiteinde ingeboord, zodat als er een scheur ontstaat er lekkage ontstaat naar binnen (inde vuurkist) of naar buiten onder de beplating. Deze ankers moeten ook alle onderzocht worden met Ultrasoon techniek.

Visible on the photo are the vertical stays which keep the topplate of the inner firebox and the outer topplate in shape and in position to each other. All these stays are also drilled at both ends for crackindication. They all must be ckecked by Ultrasonic Technic.

Sichtbar auf das Photo sind die Himmelanker, welche die Feuerkistedecke mit die ausser Feuerkiste zusammen halten.
Auch diese Anker sind am beide Enden eingebohrt zum warnen wenn gebrochen.

Op de tweede foto zijn ook de horizontale dwarsankers te zien die de buitenvuurkist de bolle vorm laten houden. Ook is de waterzijde van de topplaat te zien met lichte kalk en roestaanslag. 


On the second photo the horizontal stays are visible. They keep the outer topplate of the boiler in shape. Also the waterside of the topplate is visible with a slight scale on it.

Auf die zweite foto sind die Queranker sichtbar, welche die aussen Feuerbuche in Vorm halten. Auch sichtbar ist die Wasserseite von der Decke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten